Fonogram hírek

A Fonogram-díjas Mdou Moctar újabb különleges kislemezzel jelentkezik

A Fonogram-díjas Mdou Moctar újabb különleges kislemezzel jelentkezik

Itt az Mdou Moctar "Nigel EP Vol.2" című EP-je, melyre dalaik olyan élő és alternatív verzió kerültek fel, amiket szülőföldjükön, Nigerben rögzítettek. Ezzel a korábban megjelent "Nigel EP Vol.1" című kiadvány hagyományát viszik tovább. Március 10-én pedig mindkét kislemezt kiadják majd fizikai formátumban is, limitált darabszámú vinylen.

A "Nigel EP Vol.2" első ízelítője az "Ibitlan" című felvétel élő változata volt, mely tökéletesen megragadja a zenekar koncertjeinek energiáit - azt a hangulatot, amit a magyar közönség is megtapasztalhatott a Bánkitó Fesztiválon.

"Az 'Ibitlan' egy szerelmes dal" – árulta el Mikey Coltun, a banda producere és basszusgitárosa. "Mdou egy nő iránti szerelméről énekel, egy gyönyörű völgyhöz hasonlítja, amelyen patak folyik át, a bőrét sárga virágokkal, a mosolyát egy villámmal azonosítja. Ezt a dalt 2017-ben Agadezben vettük fel egy esküvőn. Akkoriban Mdou és én nagyjából napi három esküvőn játszottunk, körülbelül másfél hónapon keresztül. Olyan volt, mint egy kiképzőtábor. Imádtam. Az 'Ibitlan' Mdou egyik legrégebbi dala, és szinte minden tuareg gitáros feldolgozta már. Mi pedig játszottuk egy 20 perces verzióját is. Egyértelműen az egyik kedvencem!"

Mdou Moctar és az ő művésznevét viselő zenekara tavaly májusban jelentette meg "Afrique Victime" címre keresztelt, hatodik lemezét, mely az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele kategóriában elnyerte a Fonogram - Magyar Zenei Díjat is. Az év végi listák kihagyhatatlan szereplőjeként többek között a The New York Times, a Pitchfork, a The New Yorker, a The Guardian és a Rolling Stone magazin szerzői is áradoztak róla, illetve idén egy remixlemez is készült belőle, "Afrique Refait" címmel. A négyes 2022-ben egy telt házas turnén is népszerűsítette a tuareg folk, a blues és a rock magával ragadó egyvelegét. Londoni showjuk után a The Guardian egyenesen azt állította, hogy "Moctar újraírja a gitárhősök szabálykönyvét".

? Teteje