Fonogram hírek

Átadták a Fonogram-díjakat: íme a 2023-as nyertesek!

Átadták a Fonogram-díjakat: íme a 2023-as nyertesek!
Huszadik alkalommal adták át a Fonogram - Magyar Zenei Díjakat. A Fonogram-nap nevű interaktív műsorfolyam során az egyes zenei kategóriák nyerteseire izgalmas videók formájában derült fény. A 25 fős szakmai zsűri 18 műfaji kategóriában ítélte oda a díjakat. A MAHASZ emellett nyilvánosságra hozta azt is, hogy ki nyerte #azévslágere közönségszavazást.

 

NÉZD MEG FONOGRAM-NYERTESEK LISTÁJÁT! →

 

Szakmai elismerésben részesült a hazai klasszikus pop-rock kategóriában a - többek között Tátrai Tibor által alapított - godfater. zenekar. A magyar modern pop-rock mezőnyben a Margaret Island győzedelmeskedett, az alternatív/indie-rock kategóriában a Platon Karataev, a hard rock/metal jelöltek közül a Depresszió zenekar lett a legjobb. Az elektronikus zenei produkciók közül Caramel x Willcox kapott elismerést.
 
Ritka, de nem példa nélküli a Fonogram-zsűri munkája során a szavazategyenlőség. 2023-ban holtverseny alakult ki a hazai rap/hip-hop kategóriában, így Beton.Hofi "PLAYBÁNIA" című albumát, illetve Majka és Molnár Tamás "Azt beszélik a városban" című közös dalát egyaránt szakmai díjjal jutalmazták.
 
A speciális zenei kategóriákban elismerést kapott idén László Attila, Peter Šrámek (A Király filmzene), a Hot Jazz Band, a Subtones és Cserepes Károly.
 
A 2022-es év felfedezettje a Valkusz Milán és Marics Peti alkotta ValMar, míg az év hangfelvétele kategóriában közönségszavazás során a 4S Street "Mesélek a bornak" című dalára voksoltak a legtöbben.
 
A Fonogram - Magyar Zenei Díj nemzetközi kategóriáiban ők lettek a legjobbak: Bruce Springsteen, Ava Max, Tears For Fears, David Guetta, Kendrick Lamar, Ghost.
 
A 2023-as életműdíjak bejelentésére május 5-én, pénteken kerül sor.

 

NÉZD MEG FONOGRAM-NYERTESEK LISTÁJÁT! →

 

Fókuszban a zenei fenntarthatóság
 
A Fonogram - Magyar Zenei Díj évente megújuló arculatának és koncepciójának középpontjában 2023-ban a fenntarthatóság, a zene körforgása áll.
 
A 2021-ben művészeti pályázat keretében újraálmodott, Sipos Balázs üvegművész által tervezett Fonogram-díj színvilága, annak egy-egy árnyalata, színátmenete határozza meg az utóbbi években a legrangosabb magyar zenei elismerés vizuális megjelenését.
 
A "természetzöld" (rét, fű, erdő) és a "napsárga" (tavasz, megújulás) találkozása a Fonogram - Magyar Zenei Díj idei megjelenésében a minél inkább "természetkonform" működésre, a fenntarthatóságra való törekvést tükrözi.
 
Az elmúlt években a Fonogram brand is megtette az első lépéseket: a díjak átadásához, szállításához előbb környezetbarát papírtasak, majd az állandó használatra tervezett vászontáska volt a díjtárgyak (papír) díszdobozának hordozója, s egyben a nyerteseknek ajándékozott "Fonogram-mörcs".
 
"A fenntartható működés szemlélete azonban nem áll meg a környezetünk védeleménél: magában foglalja minden évben a művészekért, alkotókért, a zene 365 napos körforgásáért érzett felelősséget is" - jelentette ki Szűts László, a MAHASZ (Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége) elnöke.
 
 
Fonogram-nap 2023
 
Egész napos interaktív, szinkronizált műsorfolyam a Fonogram - Magyar Zenei Díj weboldalán, valamint párhuzamosan négy közösségimédia-felületén (Facebook, TikTok, Instagram, YouTube).
 
Szakmai szavazás
 
A zenei szakemberekből, újságírókból és zenészekből álló, összesen 25 tagú szakmai zsűri az első körös szavazás során a beérkezett, idén ismét rekord mennyiségű, több mint 1500 nevezés közül választotta ki 18 kategória 5-5 (holtverseny esetén 6-7) jelöltjét. Közülük kerültek ki a második forduló voksainak összesítését követően a nyertesek.
 
Fonogram - Magyar Zenei Díj
 
A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) három évtizede minden évben odaítéli a különböző zenei stílusok hazai és nemzetközi legjobbjainak az őket megillető szakmai elismeréseket.
? Teteje