Fonogram hírek

Összművészeti kiállításon debütált az Ivan & The Parazol új dala

Összművészeti kiállításon debütált az Ivan & The Parazol új dala

Június 25-én, a Múzeumok éjszakáján a Modem – Modern és Kortárs Művészeti Központban számos program mellett egy rendkívül egyedi kiállítással is találkozhattak az érdeklődők. Don Tamás művészettörténész és a friss Fonogram-díjas Ivan and the Parazol zenekar közös kurátori összekapcsolódásából született összművészeti kiállítás a Polarizmus. A tárlaton szereplő alkotók – Kolos Ádám filmes rendezőasszisztens, Lőrinczy Lia dokumentumfilm-rendező, Kocsi Olga képzőművész – mindannyian a szocialista időszak hagyatékát vizsgálják, és egy-egy új művel reagálnak a kiállítás központi témájára. A Múzeumok éjszakáján nyíló tárlat értelmezéséhez Takács László, Kaiser Fruzsina és Mangi Kornélia Nelli táncososok is egyedi koreográfiákkal járulnak hozzá.  A kiállítás július 17-ig látogatható.

A Polarizmus egy kísérleti összművészeti projekt, amely egy közös gondolkodás első fázisa, megvalósulása. Az Ivan and the Parazol megalakulása óta keresi az olyan együttműködéseket, ahol a különböző művészeti ágakat házasítva tudnak létrehozni műfajokon átívelő, izgalmas produktumokat. Volt filmes, képzőművészeti projektjük, dolgoztak különböző művészekkel kiállításokon és novellásköteten is. A Modem kurátorának, Don Tamásnak alapvető munkamódszere más művészeti és tudományágak bevonása a kiállításaiba. Ide sorolhatók a múzeum tereiben az elmúlt években megvalósuló kiállításai, amelyeken pszichológusokkal, történészekkel, irodalmárokkal, zenészekkel dolgozott. Az intézményen keresztül lehetőséget kapott a zenekar és a kurátor a párbeszédre és az együttműködésre.

A polarizmus egy nem létező szó, ami egyrészt tekinthető a polarizáció (szemben álló csoportok, vélemények) és a pluralizmus (eltérő vélemények létjogosultságát megengedő irányzat) szavak összeolvasztásának, illetve annak a megállapításnak, hogy a társadalmunk olyan mértékben nem tud közös nevezőre jutni szinte semmiben, hogy ez már egy áramlatként, egy "izmusként" is értelmezhető. A kiindulópontot az Ivan and the Parazol által felvett szám adja, amelyet egy, a teret markánsan meghatározó installáció egészít ki. E köré szerveződnek a két filmes és egy képzőművész által létrehozott videóinstallációk, valamint három kortárs táncos koreográfiája, amelyek szintén erre az alkalomra készülnek, számolt be többek között a Kultúra.hu és a Fidelio is. Remélhetőleg a szerzemény hamarosan elérhető lesz digitálisan is! 

? Teteje