Fonogram hírek

Török Ádám a Fonogram - Magyar Zenei Díj 2021 életműdíjasa

Török Ádám a Fonogram - Magyar Zenei Díj 2021 életműdíjasa

A Fonogram - Magyar Zenei Díj 2021-es életműdíjasa: Török Ádám.

Gratulálunk!

Török Ádám, énekes, fuvolista, dal- és szövegíró, producer, a Radics Béla Emléktársaság elnöke. 73 éves és 53 éve áll a színpadon. A Mini együttes frontembereként vált a hazai progresszív rockzene atyjává. A mai napig aktív jazz-rock muzsikus, emellett tevékenyen dolgozik azon, hogy a rockzenét és annak múltját, jelenét a magyar kultúra élvonalába emelje.

Jelentős zenekarvezetői tevékenysége is: 1968 óta több mint 50 zenésznek biztosított saját együtteseiben megélhetést. A rendszerváltás után közel 10 nagy fesztivált és 10 szuperkoncertet szervezett saját vállalkozásban, mint pl. Tabán, Paks, Budapest Sportcsarnok, Petőfi Csarnok, BKK. A több mint fél évszázad alatti zenekarai: Dogs, Mini, Mini RC, Tátrai-Török Tandem, R.A.B.B., Mini Akusztik Trió, 3-mas Fogat, Török Ádám Fehér Ádám Duó, Radics Akusztik, Ádám & Misi, Ice Cream Blues Band, Mini Big Band, Mini Acoustic World, Török Ádám & Barátai Pályafutása alatt együtt zenélt vagy koncertezett a magyar rocktörténelem nagyjaival (például Tátrai Tibor, Babos Gyula, Orszáczky Miklós, Pataki László, Deák Bill Gyula, Németh Alajos, Papp Gyula, Charlie) és külföldi legendákkal is, mint B. B. King, Billy Cobham, Tom Beck, B. Pilleri.

Világszerte elismert munkásságáért többek között Máté Péter-díjat, Blues-patika életműdíjat és eMeRTon-díjat is kapott, a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje. Beválasztották a világ 12 legjobb rockfuvolása közé, a Mini zenekarral pedig láthattuk minden idők legjobb magyar rocklemezeit és zenekarait gyűjtő listán és a világ 1000 legjobb dala között is.

A színpadon töltött évek során több mint 5 millióan hallgatták és élvezték legsikeresebb dalait, mint például a "Gőzhajó"-t, a "Kereszteslovag"-ot, a "Vissza a Városba"-t vagy a "Kell a barátság" című dalt. Közel 40 kiadvány köthető a nevéhez.

"Számtalan magyar rock-bluest írtam. Mindig azon munkálkodtam, hogy a dalaim magyar nyelven szólaljanak meg. Fontosnak tartottam, hogy a magyar zenéhez idomítsuk a bluest, a rockot és a progressziv zenét. Igyekeztem a közép-európai magyar értékeket megőrizni, előtérbe helyezni. Ennek köszönhetően híresek lettek Papp Gyulával közösen készített Bartók feldolgozásaink."

Az egyik legtöbbet koncertező rockzenész: több mint 9000 koncert van a háta mögött: Amerikában, a Függetlenség Napján játszott 400 ezer ember előtt, a magyar Woodstocknak számító Tabánnál pedig 70 ezres tömeg hallgatta. Jelen volt Svájc, Lengyelország, Kanada, Ausztria, Olaszország, a Felvidék és Erdély színpadain is. Életműkoncertjét a tavaly tavaszi lezárás előtti napon adta.

"Szerencsésnek mondhatom magam, hogy az I. kerületben a magyar rock történetének három kultikus helyén is házigazda lehettem, és hozzájárulhattam ezek hírnevéhez."

1969-2019 között több mint 1000 koncert a Bem rakparton, 1969-1984 között 97 koncert az Ifjusági Parkban, 1970-2019 között több mint 70 koncert a Tabánban. 1968-2019 között több mint 6000 koncert a Mini együttessel, 1985-2019 között több mint 3000 szóló, duo, trio koncert.

"Őrület, amit ti megcsináltatok mobiltelefon, internet, minden nélkül... Tessék ma megcsinálni egy 70 ezres koncertet úgy, hogy elveszünk mindenféle digitális eszközt" - Bokros László, Jazzy Hungarikum című rádióműsor.

Három könyv is született róla, közülük az egyik Göbölyös N. László 2004-es, "Fuvolalovag" című alkotása:

"A fekete ruhás ember, aki a legkisebb koncertet sem tudja félgőzzel lejátszani, még harmincöt év után sem. Aki akkor is vállalta a progresszív rockot, a rhythm and bluest, a jazz-rockot, amikor mindenki a könnyebb műfajok felé hajlott." 

"A zene tart életben bennünket, de ez is az életünk. Míg élünk, csináljuk"  - interjúrészlet - szeretlekmagyarorszag.hu, 2018.

Nézd meg a jelölteket és a nyertest bemutató kisfilmet, valamint Török Ádám videóüzenetét!

? Teteje