Fonogram hírek

A Piramis zenekar a Fonogram - Magyar Zenei Díj 2022 életműdíjasa

A Piramis zenekar a Fonogram - Magyar Zenei Díj 2022 életműdíjasa

A Fonogram - Magyar Zenei Díj 2022-es életműdíjasa a Piramis! Gratulálunk!

 

A zenekar klasszikus felállása:

Révész Sándor – ének, ritmusgitár
Som Lajos (1947-2017) – basszusgitár
Gallai Péter (1953-2019) – ének, billentyűs hangszerek
Závodi János – gitár
Köves Miklós – dobok

 

A Piramis együttes a magyar rockzene történetének egyik legnagyobb legendája, soha magyar zenekar ekkora tömeghisztériát nem váltott ki mint ők. Munkásságuk évtizedek óta generációkat köt össze. A Retro Rádió 1001 legjobb retro dalt gyűjtő listáján 3 szerzeményük is szerepel: a "Szállj fel magasra", az "Ajándék" és a "Kóbor angyal".

Hogyan is kezdődött minden? Som Lajos egy külföldi útja során eljutott egy Black Sabbath koncertre. Ez a koncertélmény arra sarkallta, hogy saját elképzelései alapján itthon keményebb rockzenét játsszon, és a korábbi szokásával ellentétben teljesen saját dalokra építse programját. Ezt az elképzelést (a Tűzkerék és a Taurusz után) a Piramisban valósította meg. 

A zenekart Som Lajos basszusgitáros, Köves Miklós dobos, Závodi János gitáros alapították 1974-ben. Eleinte instrumentális zenében gondolkodtak, majd csatlakozott hozzájuk Gallai Péter billentyűs és énekes. Az ötödik tag Lévay Tibor billentyűs lett, az ő kiválása után, 1975-ben csatlakozott Révész Sándor, aki korábban a Generálban énekelt. Az együttes az ő csatlakozása után vált teljessé.

A Piramis rövidesen az ország legnépszerűbb zenekara lett. A Budai Ifjúsági Parkban tízezrek tomboltak, évente több száz koncertet adott a csapat az ország minden pontján, szabadtéri színpadokon, művelődési házakban, ifjúsági parkokban. Lemezeik több százezres példányszámban keltek el, Piramis őrsök alakultak, verseket írtak hozzájuk, a zenészek úgyszólván nem tudtak kimenni az utcára, mert láttukra leállt a forgalom. Slágereik a mai napig a magyar rock legnépszerűbb dalai közé tartoznak, a "Szállj fel magasra", a "Becsület", a "Ha volna két életem", a "Kívánj igazi ünnepet" és a többi sikerdal már igazi klasszikusok és a rádiók legtöbbet játszott számai.

A zenekar feloszlása után a rajongók tizenkét évet vártak, hogy ismét találkozhassanak kedvenceikkel: 1992-ben öt telt házas koncertet adtak a Budapest Sportcsarnokban.

"Ti sokkal nagyobb sztárok vagytok mint mi, mert nekünk csak egy telt házat sikerült csinálni" - mondta az akkoriban Magyarországon koncertező Aerosmith énekese a Piramisról.

A következő megjelenés 2006 decemberében volt, amikor újra összeállt a zenekar, és kétszer töltötték meg az Arénát, a koncertről készült DVD platinalemez lett, csakúgy mint az audió CD. 

A Piramis egykori tagjai közül Závodi János gitáros, Gallai Péter billentyűs és Köves Miklós dobos úgy érezte, hogy nem lehet veszni hagyni a zenei örökséget, ezért 2009 megújult felállásban tértek vissza a koncertezéshez.

2016-ban Révész és Závodi Piramis-évek címmel kezdtek közösen turnézni, ennek keretében 2017 nyarán játszottak a Várkert Bazárban, az egykori Ifipark helyén is. 

2017. október 30-án elhunyt Som Lajos, a Piramis alapító basszusgitárosa. 2019-től Gallai Pétert betegség miatt Nyemcsók Bence helyettesíti a billentyűknél. Gallai Péter 2019. szeptember 16-án hunyt el.

Arról, hogy mi a titka, hogy a Piramis-dalok még mindig "élnek" és népszerűek, Závodi János kifejtette: jó időben csinálták őket. "A másik, hogy a zenekar ősi felállásakor olyan jól egymásra találtunk, hogy nem is születhettek volna rossz dalok. Ezek időtállóak, bármikor bárhol el lehet játszani, és mi is nagyon szeretjük."

Forrás:
Hajnal Gábor / piramiszenekar.com
Wikipédia
https://liget.ro/studio/piramis-taplalek-regi-dalok-friss-kurtoskalacs
https://magyarnemzet.hu/kultura/2020/12/negyvenot-eve-lepett-be-a-pirami...
https://www.rockbook.hu/zenekar/piramis

? Teteje