Fonogram hírek

Charlie Band és Tátrai Band novemberben az Arénában

Charlie Band és Tátrai Band novemberben az Arénában

Először fordul elő, hogy a Tátrai Band és a Charlie Band egy este, egy színpadon lép fel. November 6-án a Budapest Sportarénában a Csak a zene van című produkcióban a két csapat valamennyi nagy sikere elhangzik.Az áprilisról a koronavírus-járvány miatt november 6-ra halasztott esten a zenekarok egy-egy órás blokkokat adnak elő, a végén jammelés lesz.

Charlie-t László Attila (gitár), Halász János (billentyűk), Csiszár Péter (szaxofon), Lattmann Béla (basszusgitár) és Póta András (dob) kíséri, a Tátrai Bandnek a gitáros és az énekes mellett Pálvölgyi Géza (billentyűk), Solti János (dob), Horváth Kornél (ütőhangszerek), Csiszár Péter (szaxofon, billentyűk), Glaser Péter (basszusgitár), valamint Vincze Fekete Vera és Tiborcz Zsófi (vokál) a tagja.

"Az Olympia zenekarral a hetvenes évek első felében Észak-Afrikában és a Közel-Keleten játszottunk, ott terveztem el, hogy ha hazajövök, megkeresem Tátrai Tibuszt. 1975-ben megnéztem a Syriusban, aztán elhívtam hozzánk" - mondta a hosszú ismeretség kezdetéről Charlie (Horváth Károly) az MTI-nek.

Az énekes és a gitáros következő közös zenekara a Generál volt, három évig játszottak együtt. 1979-ben Tátrai belépett a Skorpióba, Charlie visszament az Olympiába és több mint egy évtizeden át ismét külföldön zenélt.

A nyolcvanas évek végén találkoztak újra, a Tátrai Band akkor már túl volt az első lemezén. Újrakezdték a közös munkát, "tíz év alatt tíz lemezt csináltunk és a népszerűség elképesztő magaslatait éltük meg" - idézte fel Charlie.

A melodikus rockot játszó Tátrai Band a kilencvenes évek legsikeresebb hazai rockzenekara volt; az áttörés "A küszöbön túl" című lemez volt 1991-ben. "Már majdnem kész voltunk az anyaggal, amikor a billentyűs Pálvölgyi Géza odajött, hogy lenne még egy nóta, kicsit grandiózus a refrénje. Ez volt a New York, New York, ami a banda legnagyobb sikere lett, még a csapból is az szólt" - mondta Tátrai Tibor.

Sláger lett mások mellett a "Küszöbön túl", az "Utazás az ismeretlenbe", a "Hajnali szél" is (a zenéket Pálvölgyi és Tátrai, a szövegek többségét Kovács Tamás írta), miközben Charlie 1994-től beindította szólókarrierjét, és dzsesszes zenekarával szintén egyre-másra gyártotta a sikerdalokat: "Jég dupla whiskyvel", "Könnyű álmot hozzon az éj", "Mindenki valakié", "Nézz az ég felé". A Charlie Bandben Lerch István billentyűs és László Attila gitáros volt a zeneszerző, a szövegeket Horváth Attila írta.

"A Tátrai Bandet 1999-re kizsigerelte az állandó hajtás és a folyamatos lemezkészítési nyomás. 2009-ben újra összeálltunk, azóta időről időre színpadra lépünk, de új dalok már nem születnek" - fűzte hozzá a gitáros.

Aktív és koncertezik Charlie is, tavaly új lemezt készített "Mindenen túl" címmel - a bónuszdalban Tátrai Tibor gitározott.

? Teteje