Fonogram hírek

A Fonogram-díjas Mdou Moctar eddig kiadatlan különlegességekkel lep meg minket

A Fonogram-díjas Mdou Moctar eddig kiadatlan különlegességekkel lep meg minket

Új kislemezzel jelentkezik a nemrég egy Fonogram-díjat és a Bánkitó fesztiválon a magyar közönség tetszését is bezsebelő Mdou Moctar. A "Niger EP Vol. 1" című kiadványon hat dal kapott helyet - egy kiadatlan 13 perces felvétel, a dobgép és az elektromos gitár szerelméből született "Imouhar", négy korábbi albumokon megjelent track élő verziója ("Sibidoul", "Afelen", "Layla", "Afrique Victime"), illetve a népszerű "Chismiten" című szerzemény dobgépes változata.

A szaharai rockzene Jimi Hendrixeként is emlegetett Mdou Moctar és az ő művésznevét viselő zenekara tavaly májusban jelentette meg "Afrique Victime" címre keresztelt lemezét, mely az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele kategóriában elnyerte a Fonogram - Magyar Zenei Díjat is. A korong a nigeri csapat 6. albuma, de első megjelenése a Matador Records szárnyai alatt. Az év végi listák kihagyhatatlan szereplőjeként többek között a The New York Times, a Pitchfork, a The New Yorker, a The Guardian és a Rolling Stone magazin szerzői is áradoztak róla, illetve idén egy remixlemez is készült belőle, "Afrique Refait" címmel.

A csapat basszusgitárosa és producere, Mikey Coltun szerint a "Niger" EP-sorozat a formáció gyökereit tárja fel. A most debütált legelső felvonás anyagának alapját 2017-2020 közötti felvételek adták, melyeket esküvőkön, piknikeken, próbákon és rögtönzött házi koncerteken játszott a banda szülőföldjükön, Nigerben. Hamarosan jön a folytatás!

? Teteje