Fonogram hírek

Csütörtökön indul Dresch Mihály különleges életműsorozata a MáraiKultban

Csütörtökön indul Dresch Mihály különleges életműsorozata a MáraiKultban

A Fonogram - Magyar Zenei Díjas Dresch Mihály, a Jazzmester házigazdája, egy különleges koncertsorozattal a legkülönfélébb vendégek társaságában egy patinás budai bálteremben tekinti át egyedülálló életművét, írta meg a Recorder.

Dresch Mihály a magyar jazz élő legendája, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas szaxofonos, a magyar kultúra értékeit progresszíven őrző hídember, akinek játékában olyan tökéletes összhangba kerül a jazz a magyar népzenével, hogy szinte lehetetlen megmondani, hol kezdődik az egyik és hol végződik a másik. A szaxofon mellett saját készítésű hangszerén, a fuhunun is játszó Dresch saját stílust hozott létre. Zenéje, gondolkodása, úttörő mentalitása a fiatal zenészgenerációkra is óriási hatással van, elég csak a magyar népzenét szintén sajátosan értelmező MORDÁI-ra gondolni.

A hetven felé közelítő szaxofonos az elmúlt években is kifejezetten aktív volt, 2021-ben a Dresch Quartettel és a Dresch Vonós Quartettel is új lemezt hozott ki (Árnyékban / Ongaku), a Fonó pedig életműdíjjal ismerte el munkásságát. Szeptember 14-én a Quartettel lép fel Budapest első kerületében, az egykori Budai Polgári Kaszinóban működő MáraiKult - Márai Sándor Művelődési Házban, amelyben elmaradhatatlan társa, Lukács Miklós (cimbalom) mellett megfiatalodott, a LAIHO-ból is ismerős ritmusszekció játszik: Csizi László dobol, a poszt-punkos Deep Glaze-ben és a magyar jazz egyik új reménységében, a New Fossils szupergroupban is pengető Gyányi Marcell bőgőzik.

A Jazzmester klub - amelynek nevét Márai Sándor Jazz című verséből kölcsönözték - a magyar jazz nagyjainak ad egy évadnyi koncertlehetőséget. Dresch Mihály több évtizedes munkásságát, különböző meghívott vendégekkel együtt zenélve idézi fel. A művész és zenekara idén három alkalommal (szeptember 14., október 19., november 9.) vár mindenkit - nem csak a jazzrajongókat - a MáraiKultban.

? Teteje