Fonogram hírek

Fonogram-életműdíjas lett Galler András "Indián", a legnépszerűbb magyar videóklip-rendező!

 Fonogram-életműdíjas lett Galler András "Indián", a legnépszerűbb magyar videóklip-rendező!

Idén Fonogram-életműdíjat kapott Galler András, azaz „Indián” is, a legnépszerűbb magyar videóklip-rendező. 32 éve tartó aktív pályája során mintegy 800-900 videóklip elkészítéséért felelt Szőke János operatőri munkája mellett. A Kiss Áronnal közösen alapított Los Tiki Pictures a zenei kisfilmek mellett ismeretterjesztő sorozatok, reklámok, mozifilmek készítésével is foglalkozik.

Indián igazi polihisztor, mert immár életműdíjas zeneipari teljesítménye mellett 25 évig kaszkadőrködött és színészkedett is - filmekben, a Vígszínház színpadán, illetve nemzetközi produkciókban egyaránt.

Az első hazai tetoválóművészek egyike, tetoválta például a Hooligans tagjait és Ganxsta Zolee-t is. Így ismerkedett meg a zeneipar krémjével.

Bártulajdonos is: szerelemprojektje a Lupa Beachen található Rosé LosTiki.

Gyerekként grafikus-illusztrátor szeretett volna lenni, de „véletlenül” egy közgazdasági szakközépiskolába került, majd sportban gazdag múltja terelte a kaszkadőrség felé, ahol pedig elkezdte érdekelni a filmezés világa.

A kliprendezés szintén egy véletlen műve, ugyanis a Hooligans zenekar kérte fel először, hogy készítse el nekik első klipjüket, mostanra pedig ő lett a legtöbbet foglalkoztatott hazai klipkészítő. Egyedi látványvilágú, különleges és meghökkentő munkáiért rajonganak a művészek. Többek között olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Rúzsa Magdolna, Majka, a Supernem, Gáspár Laci, Tóth Gabi, a Mystery Gang, a Magashegyi Underground vagy épp Roy és Ádám.

Az ő nevéhez fűződik a Voice és A Nagy Duett kisfilmjeinek elkészítése is. 2008-ban a Jack Jack zenekar (Mester Tamás, Ganxsta Zolee, Papp Szabi, Tóth Tibi) munkásságáról szóló „Jack Jack - Az igazi rocksztár az első próbán meghal” című dokumentumfilm rendezője volt.

2023-ban a Varrat című magyar dokumentumfilmben tűnt fel. A klipek és egyéb kisfilmek mellett többféle rendezői terve is van, például sorozatot is szeretne készíteni.

Nézd meg a díjátadás pillanatait:

? Teteje