Fonogram hírek

Komjáthy György a Fonogram - Magyar Zenei Díj 2022 szakmai életműdíjasa

Komjáthy György a Fonogram - Magyar Zenei Díj 2022 szakmai életműdíjasa

2022-ben a Fonogram - Magyar Zenei Díj szakmai életműdíjasa: Komjáthy György.

Gratulálunk!

Komjáthy György eMeRTon-díjjal és a DJ Szövetség életműdíjával kitüntetett zenei szerkesztő, a magyarországi zenei rádiózás egyik atyja, több generáció számára a könnyűzenei kultúra meghatározó "hangja".

Hazánk első klasszikus értelemben vett rádiós lemezlovasa, aki bár orgonistának készült, de beatműsoraival lett ismert alakja a magyar zenei életnek. Ő volt többek között a Szabad Európa Teenager Partyjával versenyző Vasárnapi koktél és a Csak fiataloknak műsorvezetője. A magyar hallgatók nála találkozhattak először a legújabb slágerekkel, a hatvanas-hetvenes évek ifjúsága az általa pörgetett zenéken nőtt fel. Még ma is megismerik - nemcsak a hangját, az arcát is.

Technikai rendezőként, majd zenei szerkesztőként közel 40 tevékeny évet töltött el a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületében, melyre egyszerre tekintett szentélyként és pörgős alkotóműhelyként. Volt olyan hónap, hogy 800 percnyi műsora volt, és az is előfordult, hogy egy nap 275 levelet kapott. 

Műsorai:
1964-1998: Vasárnapi koktél 
1965-1993: Csak fiataloknak 
1970-től: Töltsön egy órát kedvenceivel 
1971-től: 25 perc beat és A beat kedvelőinek 
1980-tól: Popregiszter 
1986-1997: Danubius Rádió zenei szerkesztője

1994-ben nyugdíjba vonult, de ez még nem jelentette a dal végét: 
1995-től az Infórum Rádió zenei szerkesztője
1999-től a Sláger Rádió Nem csak fiataloknak című kívánságműsorának társszerkesztője 
2011 novemberétől a B. Tóth László nevével fémjelzett poptarisznya.hu nevű internetes rádió rendszeres havi műsorvezetője közel három évig, majd más formában közreműködője azután is
Dolgozott a Budapest Rádiónál és a Rákosmente Rádiónál is

"Az orgonapadról álltam fel, és lehettem rádiós. Előbb technikai rendező, majd műsorszerkesztő. A véletlen játéka volt, hogy én, aki addig csak a klasszikus zenével foglalkoztam, egy szép napon a könnyűzene, a slágerlisták ’hangja’ lettem, és sikerült megnyernem a hallgatók bizalmát" - Komjáthy György

Elismerések:
Munka Érdemrend bronz fokozata (1975)
eMeRTon-életműdíj (1995)
Ezüst Toll (1998)
a Magyar Lemezlovas Egyesület életműdíja (2008)
Börze Vándordíj (2008)

"Mind a mai napig hálával tartozom annak a mesteremnek, akitől elleshettem az igazi zenés műsorkészítés fortélyait. Még valamit kaptam tőle: szemléletmódot, a zene tiszteletét, a melódiák és harmóniák imádatát, a cseleket, ahogy ezt megszerettetjük a hallgatókkal. Mert mindezt nem lehet könyvből megtanulni, ezeket a szabályokat soha, senki, semmilyen nyelven nem fogalmazta meg" - Szever Pál, rádiós szakember Komjáthy Györgyről.

A zene mellett Komjáthy György másik szerelme a gyűjtőszenvedélye: otthona akár egy múzeum, mintha a harmincas évekből felejtették volna itt. A hatvanas évek közepétől gyűjti a hazai villamosokról készült fényképeket, a régmúltat idéző képeslapokat, az egykoron villamoson elhelyezett reklámplakátokat, a különféle színes számolócédulákat és a különféle járműmodelleket.  

"Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy 13×18-as méretre nagyított fényképeim és levelezőlapjaim száma közel jár a tízezerhez, de számolócéduláim sem maradnak el tőle. Forrásként az MTI-től a használtcikk-piacig, a Petőfi Csarnoktól magángyűjtőkig mindent felkutattam. Gyűjteményem csak a saját örömömet szolgálja, minden kép hátoldalán ott a készítője. És akkor nem említettem a zománc reklámtáblákat, amelyekkel beborítottam a lakásom legeldugottabb zugát is" - nyilatkozta a rádiós legenda.

Hérics Nándor festő- és szobrászművész Komjáthy György 80. születésnapjára egy portréképet készített róla, ami megtekinthető többek között a MagyaRock Hírességek Csarnokában.

Forrás:
Wikipédia
Egy falat kenyér és egy csipetnyi szó - B. Tóth László műsora
YouTube - KOMJÁTHY GYÖRGY 85 ÉVES (2018-12-02)
https://iho.hu/hirek/komjathy-gyorgy-termeszetes-volt-hogy-ha-megnovok-c...

 

A Komjáthy György életútjáról és a szakmai életműdíj átadásáról készült videó itt megtekinthető:

? Teteje