Fonogram hírek

Négyszámos EP-vel és egy különleges turnéval köszönti az őszt a Margaret Island

Négyszámos EP-vel és egy különleges turnéval köszönti az őszt a Margaret Island

Az "Idegszálaival" című új EP izgalmas feldolgozások sora: két vers, egy népdal és egy vendégszöveg megzenésítése található rajta, melynek szerzője Palya Bea énekesnő. A most megjelenő kislemez a Fonogram - Magyar Zenei Díjas Margaret Island őszi, "Szabadon szép a tánc" elnevezésű turnéjának előfutára.

Zenészbarátok, költők gondolatainak és népdalfeldolgozásoknak adtak új zenei köntöst "Idegszálaival (A végső türelem is idekötöz)+ című EP-jén a Margaret Island tagjai, akik az alkotási folyamat közben kiléptek a komfortzónájukból is. "A szerzeményeink általában egy zenei ötletből, dallamból születnek, ritkán dolgozunk kész szöveggel. Most azonban mind a négy szám esetében ez történt" - meséli az együttes gitárosa, Füstös Bálint. "Néha mások gondolatain keresztül kerülhetünk közelebb önmagunkhoz" - teszi hozzá az énekesnő, Lábas Viki, aki szerint a most megjelenő anyag készítése lehetőséget adott nekik az önreflexióra is. "A saját megéléseinket és az upliftingebb számainkat a tizedik születésnapunk kapcsán megjelenő stúdiólemezünkre tartogatjuk a jövő évre" - ígéri.

A címadó felvételben például Csoóri Sándor "Idegszálaival a szél" verséből emeltek ki és ollóztak össze részleteket, gondolatokat, az "Esti sugárkoszorú" Tóth Árpád azonos című versének megzenésítése, míg a "Fúvom az énekem" Viki egyik kedvenc somogyi népdalának feldolgozása, melynek hangulata azonnal magával ragadta a csapatot. "Gyorsan kigurult belőle a saját verziónk" - mondja Bálint. A "Zabolátlan" szövegét és dallamát pedig Palya Beától kapták ajándékba, akivel korábban együtt adták elő "A rab gólyát" a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. "Beát foglalkoztatta az a zabolátlanság, amivel a mai napig meg kell küzdenem" - vallja be nevetve Viki, Bálint pedig úgy látja, Bea jól meg tudta ragadni Viki világát a dalban. "Mi is könnyedén rá tudtunk csatlakozni, végül teljesen a saját képünkre formáltuk."

A Margaret Island a negyedik nagylemezükhöz hasonlóan az "Idegszálaival" című EP-n is Toldi Miklós producerrel közösen dolgozott. "Nagyon közel áll hozzám az zeneiség, amivel megfogtuk ezeket a dalokat" - emeli ki Viki. "Alig vártuk, hogy végre megjelenjen ez az EP, az egyik legelgondolkodtatóbb és legmélyebb anyagunknak tartom. Figyelem, ez komoly lesz és mélyre megy" - figyelmeztet mindenkit mosolyogva. "Most már elárulhatom, imádok ezekre a felvételekre táncolni, szeretem azt a koreográfiát, amit a Szegedi Kortárs Balett társulatának tagja, Czár Gergely álmodott meg hozzájuk. A tánc segítségével még színesebben tudjuk kifejezni az érzéseinket."

Az "Idegszálaival" EP ugyanis a Margaret Island október 14-én kezdődő, "Szabadon szép a tánc" elnevezésű nyolcállomásos turnéjának előfutára, melyben a zene mellett a mozgásművészet is központi szerepet kap a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével, ráadásul Viki is táncolni fog.

Kiemelt kép: Martin Wanda

? Teteje