Fonogram hírek

"Zenét írni a halálos ágyon is lehet" - Dés László Fonogram Életműdíja

"Zenét írni a halálos ágyon is lehet" - Dés László Fonogram Életműdíja

Sose halunk meg, Szerelem első vérig, A dzsungel könyve, Patika, Üvegtigris, Valahol Európában, A miniszter félrelép... számos film és sorozat, mindenki által ismert dalokkal, melyek mind-mind az ő szerzeményei.

Dolgozott Presser Gáborral, Charlie-val, Somló Tamással, Kovács Katival, Snétberger Ferenccel, Bereményi Gézával, Udvaros Dorottyával, Kulka Jánossal, Básti Julival, Harcsa Veronikával, Cserhalmi Györggyel, Másik Jánossal, Esterházy Péterrel, Parti Nagy Lajossal, Grecsó Krisztiánnal, Geszti Péterrel és a Jazz+Az együttessel.

Egyszerre jazz- és popzenész, zongorista, klarinétos és szaxofonos; műfajokon átívelő multiinstrumentalista, aki a fél világot bejárta muzsikusként.

A közönségsikerek mellett a szakma is évtizedek óta elismeri. Olyannyira, hogy 2014-ben, nem sokkal a 60. születésnapja után Fonogram Életműdíjban is részesült.

A június 1-jén, az Akvárium Klubban tartott díjátadón személyesen vette át a díjat, és frappáns, humoros, ugyanakkor mély és tartalmas rövid beszéddel köszönte meg az elismerést. Elmesélte, hogy fiatalon még azt hitték a zenész barátaival, hogy 30-40 éves korban majd abbahagyják a zenélést, aztán kiderült, hogy ezt nem lehet abbahagyni. Elismeréssel adózott a zenészeknek, akik számos nehézséget vállalva is kitartanak a muzsikálás mellett, és biztatott is mindenkit, hogy akár még a halálos ágyon is lehet dalokat írni. Megnyugtatta - vagy kicsit viccesen, a színpadról "ijesztgette" - a jelenlévőket: neki is rengeteg terve van még, az Életműdíj nem jelenti az életmű lezárását.

Gratulálunk Magyarország egyik legmeghatározóbb zeneszerzőjének, az idén 60 éves Dés Lászlónak!

Fotókredit: Gömör Tamás

? Teteje