Fonogram hírek

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves EDDA Művek!

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves EDDA Művek!

Tegnap este 50 éves jubileumi turnéjuk budapesti koncertjén, a csepeli Daru-domb színpadán derült fény arra, hogy a Fonogram - Magyar Zenei Díj egyik idei életműdíjasa az EDDA Művek zenekar! Gratulálunk!

„A kör”, „Gyere őrült”, „A hűtlen”, „Kölyköd voltam”, „Mi vagyunk a rock”, „Minden sarkon álltam már”, „Elhagyom a várost” - csak néhány cím az idén 50 éves EDDA Művek generációkon átívelő slágerei közül, melyek a mai napig a koncertek, a rádiók vagy épp a házibulik kihagyhatatlan „vendégei”. A legendás zenekar dalai ugyanúgy megérintik a mai fiatalokat, mint ahogy annak idején a szüleiket.

Az elmúlt évtizedek során több millió eladott album, megszámlálhatatlan koncert itthon és a határon túl, szakmai díjak és kitüntetések köthetők a nevükhöz. Amerikában is megfordultak, itthon pedig olyan legendák előtt melegítették a közönséget, mint Rod Stewart vagy a Deep Purple. Szinte valamennyi lemezük "bearanyozódott". Ők voltak az elsők, akiknek vidéki létükre sikerült megtörni a fővárosi bandák egyeduralmát. A magyar zene egyik örök érvényű, megkerülhetetlen szereplői lettek, pályafutásuk során keményen megküzdöttek ezért a státuszért. Lelkesedésük és munkásságuk nem hagyott alább, a zenei palettán stabil helyet foglalnak el, a közönség szeretetével övezve. Rajongóik éveken át az EDDÁSOK Országos Találkozója elnevezésű EDDA-táborokban gyűltek össze, és napjainkban is tömegesen látogatják a koncerteket. Munkásságukról több könyv is született.

A zenekar Miskolcról indult 1974-ben Griff néven, majd nem sokkal később már EDDA-ként folytatták. Az egyetemisták hobbizenekarából a frontemberré előlépő Pataky Attila közreműködésével összeállt egy profi, Miskolc akkori legjobb zenészeit tagjai közt tudó együttes, mely felvette az EDDA Művek nevet. A csapat több tagváltáson és „újjászületésen” esett át; ma olyan kiváló zenészek állnak a frontvonalban, mint Pataky Attila, Alapi István, Gömöry Zsolt és Kicska László.

Az EDDA Művek 2024. március 9-én a Budapest Arénában egy nagyszabású koncerttel ünnepelte és idézte meg az elmúlt fél évszázadot, emellett egy 50 állomásos turnéval is megörvendeztetik rajongóikat. Az idén 72 éves Pataky Attila pedig az első és az utolsó dalt is ugyanolyan szenvedéllyel énekli, mint egykor.

Nézd meg a díjátadás pillanatait:
 

? Teteje